PIECZENIE „MOSKOLI”

SZKOŁA ,,NA SKAŁCE” W STAREM BYSTREM
NAJLEPSZA W PIECZENIU „MOSKOLI”
Od dziś dzieci z przedszkola , uczniowie klasy I, IV i V wiedzą, że ziemniaki to nie tylko frytki i dodatek do mięsa podczas obiadu. Wychowankowie podczas zajęć ,,Nasze dziedzictwo” upiekli wspaniałe regionalne, tradycyjne – ,,nase” moskole, znane w górach od pradawnych czasów.
Jak przyrządzić
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, sól i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli ziemniaki są wodniste i ciasto przykleja się do ręki, podsypujemy jeszcze mąką, aż będzie zwarte.
Z ciasta formujemy moskolicki wielkości dłoni. Każdy moskolicek porządnie oklepujemy. Na rozgrzane tradycyjne blachy, a jeśli nie mamy takich, to możemy to zrobić na zwykłej patelni układamy przygotowane moskolicki. Moskole trzeba podpiec z obu stron bez użycia tłuszczu.
Najlepiej smakują ze swojskim masełkiem z cosnokiem. SMACZNEGO!
/Tekst/opiekun: mgr K. Rychtarczyk-Szczypta/